Some reports and photo’s from students doing practice in our Nicarguan projects.

foto granada

Verslag Diericx Alejandra Studente orthopedagogie Hogent

Ik loop stage in Corazón Contento, gelegen in Nicaragua (Granada). Dit is een centrum voor personen met een beperkingen.

Het centrum biedt zorg, stimulatie en vroegtijdige behandeling (fysiotherapie, psychotherapie en ondersteuning op gebied van taal) aan kinderen van 0 tot en met 10 jaar. Deze kinderen kampen met een fysieke, verstandelijke beperking of problemen op vlak van taal die vaak hun ontwikkeling belemmeren.

Het centrum biedt ook ergotherapie aan jongeren en volwassenen met een fysieke, verstandelijke, psychosociale dysfunctie  of die kampen met problemen tijdens de ontwikkeling (bv. Leerproblemen).

Ten eerste wil ik jullie bedanken voor de gegevens die onze docent van jullie gekregen heeft. Mede dankzij jullie heb ik een geweldige ervaring achter de rug, gedurende deze drie maanden.

Ik ben ook twee andere centra gaan bezoeken (een school voor kinderen met een beperking en een dagcentrum voor personen met een beperking). Dit is een groot verschil in vergelijking met Corazón Contento. Ik kan met zekerheid zeggen dat het centrum op deze korte jaren gegroeid is naar een goed ontwikkeld centrum met professionele begeleiders. Natuurlijk kan je dit niet vergelijken met in België, maar als je weet hoe de cultuur en het leven in Nicaragua is, kan ik alleen maar chapeau zeggen voor hetgeen wat alle mensen daar tot nu toe gerealiseerd hebben.

Een stage in het buitenland is dan ook sowieso anders dan een binnenlandse stage. Het is niet altijd even eenvoudig waar je terecht zal komen. Ik ben dan ook heel tevreden dat ik in dit centrum terecht ben gekomen.

Er is steeds een heel opgewekte sfeer. Dit zorgt ervoor dat je steeds je dag goed begint. Het is natuurlijk minder professioneel als in België. Toch merk je dat collega’s of toch enkele hieraan belang hechten en hier naartoe streven.

Ook op vlak voor de cliënten, streeft het centrum naar een kwaliteitsvol leven.

Ze proberen de kinderen optimaal te stimuleren op alle ontwikkelingsgebieden. Bij de volwassenen proberen ze hun vooral te integreren in de maatschappij. Ook dit verloopt heel goed ondanks dit niet altijd even eenvoudig is.

 

Stage in Iniciativa Colibri: Jochem Keymeulen en Laura Beetens: studenten orthopedagogie Hogent.

Doelgroep Het is een onafhankelijk theaterproject dat werkt met straatkinderen in een bepaalde buurt in Esteli. Er zijn in totaal 3 verschillende groepen. Ten eerste is er ‘Cuentos Creativos’. Dit is de jongste en kleinste groep met kinderen tussen 5 en 7 jaar. Deze kinderen komen 2x per week 1u naar het project waar ze werken rond verhalen en toneel. Ten tweede is er ‘Teatro  Infantil’. Dit is de middengroep met het meest aantal kinderen tussen de 8 en 10 jaar. Deze groep heeft elke zaterdagvoormiddag van 8u tot 12u lessen. Ten laatste is er de groep ‘Teatro con Adolescentes’. Deze groep is voor kinderen tussen 11 en 15 jaar. Deze komt 2x per week 1,5u samen om te werken rond theater.

Noden van kinderen Bij de jongste groep, Cuentos Creativos, is er een nood aan sociale omgangsvormen. Aangezien het straatkinderen zijn, wordt er hier minder belang aan gehecht in de opvoeding. In verband met mijn bachelorproef heb ik rond deze sociale omgangsvormen gewerkt aan de hand van creatieve verhalen. Elke week heb ik een kort verhaal verteld rond 1 sociale omgangsvorm zoals bijvoorbeeld dankbaar zijn, ‘alstublieft’ zeggen, respect hebben voor anderen en materiaal, zich leren verontschuldigen,… Daarna waren er enkele oefeningen en speelden we spelletjes dat aan het thema gelinkt waren. Volgende doelen heb ik bij deze groep proberen bereiken:

1: Zichzelf op een degelijke manier kunnen voorstellen aan anderen

2: Beurt kunnen afwachten en naar elkaar luisteren door middel van het hand opsteken om het woord te vragen.

3: Respect hebben voor materiaal en tegenover andere personen

4: Het begrip dankbaarheid kunnen toepassen in verschillende situaties

5: Op een correcte manier vragen stellen met het woord ‘alstublieft’

6: Zichzelf leren verontschuldigen in verschillende situaties

Voorlopig zijn deze sessies al goed gelukt, en probeer ik alles zoveel mogelijk toe te passen. Natuurlijk is er bij deze kinderen nog veel oefening nodig.

 

Belevenis/ervaring

Ik vind het een geweldige ervaring en ben zeer blij dat ik deze kans heb gekregen. Ik geloof dan ook dat deze kinderen echt iets bijleren en dit geeft me een goed gevoel. Het project zelf is in het algemeen klein maar de werking verloopt zeer goed. Ik geloof dan ook dat het in de toekomst zeer waarschijnlijk zal uitbreiden. Er is sinds dit jaar een nieuwe groep (Cuentos Creativos) en hopelijk komen er nog enkele groepen bij. Het is een zeer mooi initiatief van Maria Centeno- Tercero omdat ze deze kinderen zoveel mogelijk van straat probeert te houden met dit project. Ze wil deze kinderen een kans geven om een persoonlijkheid te ontwikkelen en in deze theaterlessen kunnen ze zich ontplooien. Ik heb dan ook heel veel respect voor haar dat ze dit allemaal vrijwillig en op eigen krachten heeft opgestart.

colibri

 

Dank vanwege TAPAS vzw. voor hun inzet.

Thanks/ Gracias Jochem, Laura, Alejandra.